maanantai 1. heinäkuuta 2024

Vierailulla Eläinten turvakoti Saparomäessä

Tunnelmasta toiseen

Ystäväni innoittamana varasin itselleni ja ystävälleni vierailuajan Eläinten turvakoti Saparomäkeen. Siellä tarjotaan entisille tuotantoeläimille elämisen arvoinen loppuelämä. Siellä elämästään nautiskeli lampaita, Paavo-possu, kuormasta pudonneet Lempi ja Lyyti. 

Lyyti. 

Etualalla Lyyti ja takana siskonsa Lempi. 
Hedelmätarjoilu herätti heidät päiväunilta. 

Paavo pötkötteli päiväuniaan. 
Paavo nukahtaa parhaiten maharapsutuksiin ja siihen, 
että hänelle lauletaan. 

Paavo oli pahnan pohjimmainen ja painoi vasta kolme kiloa kun sisarukset painoivat jo 20 kiloa. Sittemmin Paavo on ottanut vahingon takaisin (jos näin voi tässä kohdin sanoa) ja Paavo painaa kunnioitettavat 400 kiloa. Lempi ja Lyyti puolestaan kolme sataa kiloa. Näillä daameilla kävi tuuri kun tiputtuaan kuljetuksesta tuotantotilalta toiselle päätyivät viettämään possun arvoista elämää Saparomäelle. 

Lisäksi turvakodista löytyy kukko ja kanoja, sekä ihania lampaita, jotka nautiskelivat rapsutuksista ja apilasta. 


Kalevi




Väinö, 
joka oli siellä missä ihmiset. 


Hilkka hienossa sulkapäähineessään. 

Helmi.  Hän olikin nimeltänsä Tähti. 

Jos eläinten näkeminen aiheutti hyvänolon tunteita, oli Saparomäestä löytyvä installaatio porsaiden porsimishäkistä (vai voiko sitä edes häkiksi kutsua?) järkyttävää katseltavaa. Olin nähnyt kuvia aikaisemminkin tällaisista, niin että niissä oli oikeita emakoita ja possuja, joten tiesin mitä odottaa. Pahaa se teki silti. Pahaa teki myös kuulla kanaloiden kanoille varattavista tiloista ja kaikesta muusta tuotantoeläimiin liittyvästä. Itse asiassa onhan jo sana tuotantoeläin karmiva. 

Kierroksen päälle nautittiin vegaanisia virvokkeita ja limonadia. Hieno päivä. 

Turvakodissa oli vieraillut edellisenä päivän Instagramista löytyvä 1Bike1World -tilin takaa löytyvät Dean ja Nala! Myös Saparomäki löytyy IG:stä. Turvakotia pyöritetään vapaaehtoisvoimin ja sivuiltansa löytyy myös miten sinä voit osallistua halutessasi. 

4 kommenttia:

  1. Onnekkaat eläimet. Onneksi kaikkia tuotantoeläimiä ei kohdella ollenkaan huonosti, mutta mainitsemistasi syistä en syö possua tai kanaa kuin vastentahtoisesti. Harmi, että niitä ei tahdo meiltä useinkaan luomuna löytyä. Täällä silloin tällöin vieraileva brittiystäväni on vuosikymmenestä toiseen yhtä järkyttynyt siitä, että kaikki meillä myytävä kana on broileria. Briteissä sitä ei kukaan ole ostanut kolmeenkymmeneen vuoteen eikä sitä näin ollen ole edes myynnissä!
    Sika on niin mahdottoman sympaattinen eläin, kuvistasi ja kertomuksestasi se myös välittyy <3

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva paikka saparoita ja määkijöitä ja kotkottajia sisältäen. Mutta näkyikö kissaa?

    VastaaPoista
  3. Oliskohan lampailla kiva ratkastaa...?
    - Rokkimimmit -

    VastaaPoista
  4. Possut ovat sympaattisia!
    Ostin (isän avustuksella) ekan kameran kahdeksanvuotiaana mansikanpoimimisrahoilla. Menimme käymään maatalousnäyttelyssä ja minä tyttö kuvasin rullallisen possuja 😂 Meillä ei ollut eläimiä, vaikka maalaistalo olikin, niin kaikki eläimet kiehtoivat.

    VastaaPoista

Kur! Kiitos kommentistasi.