perjantai 28. joulukuuta 2018

Sijaiskodin mamma vapaalla

Kissoja katsomassa - lopun kuvat saattavat järkyttää herkempiä

Minä vietän kesälomanrippeitä välipäivinä. Jouluaattoa lukuunottamatta olen ollut visusti kotona, joten eilen oli aika päästä tuulettumaan. Ja mitä tekee sijaiskodin mamma vapaapäivänään? Lähtee katsomaan kissoja tietty.

Tällä kerralla päivän toinen visiittini päätyi kolmen eurooppalaiskissakasvattajan kanssa Lahteen, katsomaan Katinhännän seitsemänviikkoisia pienokaisia. Pieniä ikäisekseen eivät olleet, mutta kun vertaa oman kodin tilanteeseen niin kovin pieniltä käteen tuntuivat. 

Poika. 

Tyttö. 

Tyttö. 


Vaikka parhaimmillaan sekä sijoituskotina että kasvattajana toimiminen on pennunpehmoisaa unelmaa, aina näin ei ole. 

Nostan hattua kaikille vastuullisille kasvattajille sekä niille sijoituskodeille, jotka eivät anna tilanteessa periksi silloin kun kaikki ei mene niin kuin elokuvissa. Nostan hattua niille, jotka valvovat ja heräävät useita kertoja yössä lääkitäkseen, letkuruokkiakseen, pissattaakseen tai muuten vaan tarkastakseen, että kaikki on hyvin. Nostan hattua niille, jotka ottavat kasvattamansa kissan takaisin kotiinsa vuosienkin päästä, silloin kun kissan uuden kodin tilanne on muuttunut sellaiseksi, ettei kissa perheessä enää voi olla. Nostan hattua niille, jotka kaiken keskellä jaksavat tehdä työtänsä sen eteen, että kissojen arvostus nousisi, sen eteen että ymmärretään kissoilla olevan arvo, että ymmärrettäisiin miksi kissa maksaa. 

Vastuullisinkin kasvatustyö tuo tullessaan yllätyksiä silloinkin kun kaikki taustatekijät on selvitetty ja pidetty huolta siitä, että sukusiitosaste ja sukukatokerroin ovat mahdollisimman hyvät.  

Olen lempinimeltäni Pinteli, mulla on yksi veli ja yksi enkeliveli.
Esikuvanani on Pintel.  

Olen Raketti, olen eurooppalainen kissanpentu ja minusta tulee isona merirosvo.
Sain nimeni Pirates of Caribian -elokuvan Ragetti nimisen henkilön mukaan. 
Tämä Katinhännän pentue, jossa alunperin oli kolme pentua, syntyi silmät auki. Silmäluomet eivät olleet kehittyneet ja mitä ilmeisemmin jonkinlainen tulehdus oli saanut alkunsa jo kohdussa. Kasvattajan suurista ponnisteluista ja eläinlääkärivisiiteistä huolimatta, yksi pentu menetettiin. Raketti ja Pinteli selviytyivät. Pintelin silmäluomesta puuttuu vain noin 20% kun Raketin toisesta puuttuu noin 80% ja häen toinen silmänsä on puhjennut. Korjaava leikkaus pystytään tekemään vasta myöhemmin ja sitä ennen pentuja lääkitään silmätipoilla päivittäin. 

Pinteli muuttaa myöhemmin omaan kotiinsa. Raketti jää kasvattajalle. Ennen kuin näiden poikien tiet eroavat, pistävät he tassulla koreasti, piilottavat lelunsa lelujemmaan ja juoksevat huiskun perässä ihan niin kuin kaikki muutkin kissanpennut. Heillä on kaikki hyvin, huolimatta haasteellisesta alusta ja pienistä kosmeettisista vioista huolimatta. 

PS: Ja kaikille tiedoksi arvostan myös eläinsuojelutyötä tekeviä vapaaehtoisia erittäin paljon ja kuulun kahteen eri eläinsuojeluyhdistykseen. Toivon, että yhteistyöllä ja yhteisen hyvän saavuttamiseksi, kissojen hyvinvoinnin eteen, tehdään töitä rintarinnan, eikä kissojen vastuullisen kasvattamisen ja eläinsuojelun väliin tule ristiriitoja eikä turhaa vastakkainasettelua. Se ei ole kenenkään etu, ei ainakaan kissojen, olivat he sitten rotukissoja tai ihania maatiaisia. 

16 kommenttia:

 1. Voi mitä pentuja ♥ Mahdottoman suloisia kaikki! Ja epäilemättä Mahdottoman Kilttejä, paitsi milloin ovat (vahingossa, luonnollisesti!) ihan vähän riiviöitä ;)

  Kunnia kasvattajille, jotka toimivat oikein ja tekevät voitavansa kissojensa terveyden ja hyvinvoinnin eteen! Yhtälailla kunnia eläinsuojeluyhdistysten ihmisille ja muille, jotka tekevät samaa työtä, mutta erilaisista lähtökohdista. Molemmilla on kuitenkin sama tavoite: antaa kissoille mahdollisimman hyvä koti ja elämä ja - kuten sanoit - parantaa kissojen arvostusta. Maailmassa olisi kyllä vastakkainasetteluja ja nokittelua ihan tarpeeksi, ei yhtään tarvitsisi tällaisissa asioissa sellaista. Kissa kun on kissa rekisterikirjasta riippumatta: yhtä arvokkaita, persoonallisia ja kauniita ovat, ja perustarpeet on kaikilla samat.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Tai isot riiviöt. Tilanteen mukaan. Terkut tulivat perille. Kiitos.

   Poista
 3. Oi Pinteli ja Raketti; en ole kuullutkaan että joku kissanpentu voi syntyä silmät auki :o Raketilla on onneksi ammatti jo tiedossa ❤️

  VastaaPoista
 4. Seuraamme Naukulan perheen vaiheita ahkerasti blogista, vaikka harvoin kommentoimme. Nyt Arttu (uusimmalta ammatiltaan merirosvo-nakki) lähettää terkkuja pienille kissanpojille. Yksisilmäisenä elämä sujuu huolehtivassa perheessä oikein hyvin, olipa näkevien silmien lukumäärä synnynnäistä tai näin charmikkaammassa iässä tullutta. Hyvää uutta vuotta Naukulaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää uutta vuotta myös Merirosvo-Nakki Artulle ja muulle perheelle. Merirosvona on ihan hyvä olla kun perhe hoitaa ja hoivaa ♥

   Poista
 5. Ihanan suloisia ovat kaikki ♥

  En osaa itse sanoin kuvaillakaan miten paljon arvostan ihmisiä jotka tekevät jatkuvasti työtä sen eteen, että kissoja arvostettaisiin enemmän ja jotka väsymättä jaksavat tehdä juuri näitä asioita mistä itsekin tekstissä puhuit. Oli sitten kyse kasvattajista taikka sitten vapaaehtoisisista esy- yhdistyksissä.

  VastaaPoista
 6. Ihanat pennut! ♥ On varmasti ollut kova paikka kasvattajalle tuollainen tilanne, mutta onneksi nämä kaksi selvisivät pentueesta ja toivottavasti korjaavalla leikkauksella Raketti pääsee silmätipoista eroon. :) Yksisilmäisenä elo ei onneksi kissoja hetkauta kun sokeanakin ne voivat olla vaikka agilitymestareita (kuten kotikissa Miuku).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raketti joutuu vielä hetken odottamaan operaatiota, sillä se voidaan tehdä aikaisintaan kun poika on puolivuotias. Raketti pärjää varmasti.

   Poista
 7. On ollut uskomattoman hienoa seurata Pinkkitassun kissalan tapaa arvostaa kissoja ja rakkautta kasvatustyöhön.
  Missä kissa ei ole pelkkä hyödyke vaan tulevat merirosvotkin saavat mahdollisuuden ja hyvän elämän.

  Kissat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merirosvo on Katinhännän pentu ja voin vakuuttaa, että siellä arvostetaan ja rakastetaan myös. Onneksi tilanne on sama kaikissa niissä kodeissa jossa olen eurooppalaisia käynyt kuvaamassa. Ja muun rotuisia myös.

   Poista

Kur! Kiitos kommentistasi.