tiistai 25. syyskuuta 2012

Kissojen Suomi

Kissojen Suomi - Katit historian poluilla
Minna Keinänen & Harri Nykänen (SKS, 2012)

Kirja on ollut Naukulassa jo hetken ja sitä on selailtu, luettu ja ihasteltu. Yksi sen tuomista viisauksista on se, että "kissa opettaa elämäntaitoa" (sivu 163). Helmin mielestä tässä ei ole mitään outoa. Tietenkin se on näin. Naukulassa näin on tehty jo vuosikausia. Suurta kissamaista viisautta en vieläkään ole pystynyt saavuttamaan, joten Helmillä riittää työsarkaa.

Kirja väittää myös, että kissat ovat internetin suosituin aine! Jos näin on, niin minä väittäisin, että maailmassa on edelleen toivoa! Toivoa on myös, jos kyseessä on mikä tahansa eläin - koira, lintu, kirahvi tai vaikkapa perhonen. Kirjan mukaan Teksasin yliopiston tutkimuksessa kerrotaan, että kissaihminen seurustelee kotona tietokoneensa kanssa, kissa makoilee vieressä sohvalla ja vaihtaa asentoaan mukavammaksi. Eihän se nyt näin mene, sanon minä! Kissa puolittain istuu tai makaa tietokoneen näppäimistön päällä ja satunnaisesti  painaa virtakytkintä ilmoittaakseen session päättyneen! Selkeä asiavirhe siis tutkimuksessa. Koirien sanotaan vievän omistajansa lenkkipoluille muita tapaamaan, joten kyllä Teksasin yliopiston tutkimus varmasti osittain on oikeassakin, eikä täällä pienessä kissablogissa muuta tohdittaisi kovin suureen ääneen väittää. Sitä vaan ihmettelen, Teksas hohoi, että oliko tämä uutinen jollekin?

Kirja on äärimmäisen kaunis ulkoasultaan, sisällöltään mukava, paperi käteen sopivaa, kuvat kauniita ja ehdottomasti kuuluu Naukulan kirjastoon.

Osassa lukuja oli kuitenkin mielestäni hieman asenteellisuutta, tai liekö ollut tarkoitus humoristisesti käsitellä aihetta? Vaikkapa nyt "mainioita, turhia kissatuotteita". Oli tuote sitten käpy, glitterpallo tai mikä hyvänsä, mitä väliä sillä on jos se tuottaa iloa ja saa aikaan leikin? Uskon, tai ainakin toivon, että suuri osa kuluttajista osaa katsoa kissatuotteidenkin mainoslauseiden taakse. Vai uskooko joku muka, että käyttämällä tiettyä ripsiväriä saa aikaan mainoksen ripset?
"Mamma mä haluun kans semmoset ripset.
Onks sul sellast ripsarii?"Pienestä kritiikintyngästä huolimatta, suosittelen kyllä tätä kirjaa sivistäväksi teokseksi kaikkiin koteihin!

8 kommenttia:

 1. Olen jo lukenut tästä kirjasta muista blogeista ja se täytyy saada. Kuulostaa sen verran kiinostavalta.

  VastaaPoista
 2. Kiva että tekin olette päässeet tutustumaan kirjaan. Minä en kauheasti paneutunut siihen lelu-osioon, nautiskelin kuvista ja kertomuksista siitä millaista se oli wanhaan aikaan.

  Helmi on muuten kaunis tyttö ihan luomuna, mitään ehostusta ei neiti kaipaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos muistutuksesta. Yritin varata kirjastosta jo jokin aika sitten, sitä ei ollut. Nyt kirja on jo siellä, mutta varausta ei pysty tekemään. Byää.

  Helmi, pois sieltä meikkipussilta... noin täydelliset neidot ei tarvii ripsarii :-))

  VastaaPoista
 4. Hassu Helmi <3

  Kissamaista viisautta täälläkin opiskellaan. Kansalaiset ovat havainneet, että kissan ymmärtäminen auttaa tulemaan toimeen myös ihmisten kanssa :)

  VastaaPoista
 5. Kissojen Suomi kerää ystäviä, eikä ansioitta. Oli hienoa huomata miten merkittävää roolia kissat ovat esittäneet maamme historiassa. Olen samaa mieltä kuin muutkin, ettei Helmi, täydellisenä olentona, kaipaa meikkiä. Mutta tyttöjen tapaan ne tietty kiinnostavat.

  VastaaPoista
 6. Hmmm....tuo kirja minunkin täytyy saada käsiini!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista! Kirja on kyllä hyvä ja ehdoton hankinta :)

  Vaikkei Helmi ehostusta kaipaa, toimii hän silti kannustusjoukoissa aamuisin kun minä piirrän silmiä paikoilleen.

  VastaaPoista
 8. Nyt varauksen pystyi tekemään kirjastoon!

  VastaaPoista

Kur! Kiitos kommentistasi.