tiistai 22. maaliskuuta 2011

Kissakirjoista - edit

Elisabth Meyer zu Stieghorst-Kastrup: Cooking for Cats
The best recipes for Felix, Orlando and the rest

Ainakin nämä hulluudet löytyvät Naukulasta: kissahulluus, kirjahulluus ja  keittokirjahulluus. Muut hulluudet jääköön nyt tässä kohdin paljastamatta.

Kun nämä edellä mainitut hulluudet yhdistää, päästään aasinsillan kautta tähän kissakirjaan.

Puolet kirjasta on asiapitoista tekstiä kissan ruokavaliosta ja puolet on reseptejä. Kerran olen itse tästä kirjasta kokkaillut. Testissä oli resepti "Tuna balls on a bed of rice". Tässä reseptissä aineksina ovat mm. riisi, tonnikala öljyssä, porkkana, öljy tai voi, vedessä liotetut kaurahiutaleet, parmesaani, tomaattimurska sekä turskanmaksaöljy. No, turskanmaksaöljyä ei ollut. Ehkä tämä vaativahko ruokalaji jäi Naukulan porukalta siksi syömättä?

Osa kissakeittokirjan resepteistä on myös kuvitettu varsin mallikkaasti.

Stuffed mackerel á la pussycat

Tuna on a bed of vegetables

Jos haluaa tehdä kissalle ruokaa, niin tässä yksi resepti in English.

EDIT: Kannattaa lukea kommentit!
Nyt näyttäisi siltä, että esim. sipuli ei sovellu kissoille.
Eipä sitä täällä koskaan ole tarjoilukaan,
mutta alla olevassa reseptissä sitä on!


Red tuna cream on white potato rocks
(one portion for two feline gourmets)

1. Skin and seed one tomato, cut into small cubes and fry with the garlic and chopped onion in olive oil. Put into a bowl and mix with the tuna and the beetroot to a creamy consistency, using a fork or a hand mixer.

2. Peal the boiled potatoes, add some plain yoghurt and mash slightly with a fork. Shape the mixture into "rocks" on the plate and add the tuna cream on top with a spoon.

Tarvitsemasi ainekset in English:

1 tomato, skin removed
1/2 garlic clove
1 small onion
1 tbs olive oil
1 tbs beetroot slices, boiled
2-3 potatoes, boiled in their skin
2 tbs plain yoghurt

Eli tässä olisi nyt vähän kokkailtavaa kaikille tomaatin-, valkosipulin- ja jogurtinnautiskelijoille. Tai lähinnä palvelusväelle.
Jos joku kokeilee, niin olisi kiinnostava tietää maistuiko!

14 kommenttia:

 1. Oho! :-D
  Hmm. Minulle on kyllä hienoinen kynnys mennä laittamaan myyränloukkuja vain siksi, että pääsisin itse nylkemään ja pilkkomaan myyriä laittaakseni niistä jotakin pataa. Pysykööt raakaravintona.
  Mielenkiintoista, että olet kokeillut! (Vähänkö olet kymmenen pisteen ja papukaijamerkin arvoinen kissamamma!)

  VastaaPoista
 2. Juu, ei kai niitä myyriä nyt sentään...Varmaan riittää jos jätät rappusille valkosipulia, niin Ransu voi maustaa itse :) ? Ehkä olisin kymmenen pisteenarvoinen jos kokkailujani olisi syöty?

  VastaaPoista
 3. Hieno hulluusyhdistelmäesine! :) Ei ihme, että Helmikin tahtoo herkkuja ruokapöytään, jos on tottunut, että kissoille kokataan ihan kirjan avulla. Aika luksusta!

  VastaaPoista
 4. Jenni: Niin, tuota. Yhden kerran vaan siitä kirjasta, ja epäonnistuin...

  VastaaPoista
 5. Englanninkieliseltä aineslistalta taitaa uupua se tärkein: tonnikala. Kirja kuullostaa hauskalta ja ruuat todella kurrrrr-meelta :D

  VastaaPoista
 6. Ella: Hups. Tässä blogissa onkin paljon tarkkaavaisempia lukijoita kuin itse kirjan oikolukuporukassa. Tonnikala puuttui nimittäin listasta!

  VastaaPoista
 7. Kumma, että tuossa ohjeessa on tomaatti, kun monesta paikasta olen lukenut tomaatin olevan kissoille myrkyllistä. Toisaalta taas edellisessäkin jutussa kävi ilmi, että tomskua voi ihan hyvin ainakin näykkiä. Mitään vähääkään virallista tomaatin kieltävää tahoa en ole löytänyt vaan lähinnä eri foorumeilta varoitteluja.
  -Susan

  VastaaPoista
 8. Tuosta tomaatin myrkyllisyydestä ei olla aivan yksimielisiä ts. mitään varmaa näyttöä ei tunnu olevan tornihuhujen tueksi. Tomaattia on kuitenkin mukana myös monissa teollisissa kissanruoissa, eikä sitä pidetä koisokasveista myrkyllisimpänä edes näissä "tomaattionmyrkkyä"-lähteissä.

  Tietenkin tehokkaat ja lähteettömät "tapat kissasi"-tyyppiset varoittelut, joita minäkin olen foorumeilta lukenut, on syytä ottaa huomioon, mutta enpä vielä niiden pohjalta panikoisi, mikäli kissa hieman ketsuppia nuolaisee. On tietenkin eri asia, jos kissa ahmii kyseistä ruoka-ainetta tai saa oireita jo vähäisestä määrästä. Hieman paremmin pohjustettua myrkyllisyystietoa löytyy sipuleista. Toisaalta asialla ei ole väliä, koska kissa on lihansyöjä, eikä sen joka tapauksessa pitäisi elää tomaateilla tai sipuleilla :)

  VastaaPoista
 9. Innostuin tomaateista: http://forum.incat.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1164311716/59#59
  Tuon lainauksen mukaan kypsällä ja raa'alla tomaatilla on eroa (kenties myös kypsennetyllä?) ja tomaattikasvin vihreät osat ovat ne myrkyllisimmät, vaikka niitäkin saisi kissa syödä "ihan asioikseen" myrkytyksen saadakseen. Kommentin valossa Naukulan kirjassa neuvottu ruokalaji, jossa tomaattia on melko vähän esimerkiksi suhteessa perunaan, ei siis ole epäilyttävä muuten kuin sipulin osalta. Menipä taas paasaukseksi :D

  VastaaPoista
 10. Jaa-has. Niin on sitten Mammaa jymäytetty ostamaan kissanruokakeittokirja, joka sisältää kissalle sopimattomia ainesosasia. Tomaatista en osannut olla huolissani, kun sitä tosissaan on teollisissakin kissanruuissa. Sipuleita ja myös perunaa vähän kyllä ihmettelin. Laitoin nyt varmuudeksi pienen lisäyksen tekstiin, jotta mahdolliset kokeilunhaluistet lukisivat myös kommentit!

  VastaaPoista
 11. Hyvä saada vähän tarkennusta tomaattiin ja sipuliin samalla. Jonkun kissanruoka-kirjan lainasin aikoinaan kirjastosta enkä voinut kuin ihmetellä niitä ainesosia.

  Ellan linkissä lukee: "Erityisesti tämä on otettava huomioon mahdollisia lasten ruokapurkkeja kissalle ostettaessa." Eipä olisi tullut mieleenkään varta vasten kissalle ostaa jotain pilttiä.

  VastaaPoista
 12. Mindy: Näin on! Lisätietoa ei koskaan ole pahitteeksi. Enpä kyllä minäkään ole vielä koskaan kissoille pilttiä ostanut! Että jollekin tulee edes mieleen.

  VastaaPoista
 13. Raaka sipuli on kissalle pahasta, aiheuttaa anemiaa. Kypsänä ei liene haitallista, mutta lihansyöjälle ehkä ennemminkin turhaa sapuskaa. Paitsi että voishan kai teoriassa hiiren masussa olla sipulia, joka sitten kohta olis kissin masussa... :D

  VastaaPoista
 14. Moi Soikku! Niinhän se on, hiiri olisi se täydellinen mahalaukun sisältöineen kaikkineen. Sääli vaan likkojen mielestä, että niitä ei juurikaan täällä tarjoilla.

  VastaaPoista